Het BTW Nummer

Het BTW (identificatie) nummer is een administratief nummer dat iedere ondernemer krijgt toegewezen als deze zich aanmeldt bij de belastingdienst. Het BTW nummer voor bedrijven is laten we zeggen hetzelfde als een Burger Service nummer voor personen.

Bij alle correspondentie met de belastingdienst wordt dit nummer gebruikt om je als bedrijf kenbaar te maken. Dus o.a. met de BTW afdracht en aangiftes.

U dient zelf via de (electronische) aangifte van de belastingdient de BTW aangifte te verzorgen. Ook de ontvangen en uitgaande facturen dient u te bewaren. U heeft een bewaarplicht van 7 jaar.

BTW nummer Aanvragen

Als je bij de KvK bent om in te schrijven in het handelsregister, kun je als eenmanszaak of VOF direct de aanmelding bij de belastingdienst regelen. Je hoeft dus niet extra lang het belasting kantoor. In de meeste gevallen krijg je direct het BTW nummer mee.

Omzet en BTW

In Nederland betaald iedereen BTW (Belasting Toegevoegde Waarde) over de producten of diensten. Deze BTW is vastgesteld in 2 tarieven, het 6% tarief (voedingsmiddelen en geneesmiddelen) en het 21% tarief (vrijwel alle producten).

Over de producten die u verkoopt, draagt u de BTW af. Over de producten die u inkoopt, kunt u de BTW terugvorderen.

Voorbeeld
U verkoopt een product met 21% BTW voor 9,95. Hierover dient u 1,59 aan BTW af te dragen. Dit product kost u inkoop excl. BTW 4 euro (4,76 inclusief). Dus kunt y 0,76 terugvorderen. Op het afdracht formulier komt als eindsom dat u 0,83 aan BTW dient te betalen.

BTW over Verzendkosten

Wat veel ondernemers vergeten is dat de BTW wordt berekend over het TOTALE verkoopbedrag. Dit betekent dat óók over de verzendkosten BTW afgedragen dient te worden. Dus verkoopt u een product voor 9,95 en rekent u 4,95 aan verzendkosten, dan dient u over het bedrag van14,90 BTW af te dragen.

Voor meer informatie over belastingen en BTW  verwijzen we graag door naar de website: www.belastingdienst.nl

Als we toch bezig zijn alle instanties na te lopen, nemen we meteen even de werkgevers verzekeringen onder de loep!